How to Make Korean Ramen
싸고, 맛있는 한국 라면 끓이는 방법
원문보기
00:00:00.37
Has this ever happened to you?
이런 적 없으신가요?
00:00:01.87
I live in Korea!
저는 한국에 살아요!
00:00:03.36
Along with this:
그리고,
00:00:04.58
I'm hungry!
배고파요!
00:00:05.79
With a side order of some of this:
그리고 또 한가지,
00:00:07.82
I spent all of my money.
빈털털이에요.
00:00:11.14
Well fear no more, because with this:
걱정하지 마세요. 왜냐면,
00:00:14.81
you can make a cheap gourmet meal in minutes.
몇분만에 싸고 맛있는 요리를 만들 수 있으니까요.
00:00:21.55
[music]
[라면을 끓여 보세요!]
00:00:23.84
Ok, so the first thing you're gonna need: this is gonna be a bit obvious -
제일 먼저 필요한 건, 당연히 라면입니다.
00:00:26.09
is a package of Ramyeon. Our favourite: Shin Ramyeon.
저희가 제일 좋아하는 '신라면'이에요.
00:00:29.11
This is under a dollar at any convenience store.
1달러도 안되는 싼 가격에, 어느 편의점에서나 쉽게 구할 수 있습니다.
00:00:31.67
Oh yeah, super cheap! Next thing we're gonna do:
오예~ 완전 싸요! 다음에는 뭘 하냐면,
00:00:34.50
you need an egg. Can you see this? You can also get single serving eggs
달걀 한개가 필요합니다. 보이세요? 한국에서는 달걀 한개도
00:00:38.15
at any convenience store in Korea. Oh yeah!
아무 편의점에서나 쉽게 구할 수 있답니다. 오예!
00:00:40.86
Next thing, is a slice of processed cheese. Don't judge me, ok?
다음에 필요한건 가공치즈 한장이에요. 이걸 넣는다고 이상하게 생각하지 마세요. 아셨죠?
00:00:45.36
It's gonna taste great. Don't judge me.
아주 맛있을 거라구요. 섣부른 판단 마세요.
00:00:48.11 중국 배추의 한 종류
Next thing: we're gonna need some bok choy.
다음으로는 복초이가 필요합니다.
00:00:51.31
We call it bok choy in Canada, they call it pak choy in Korea
캐나다에서는 복초이라고 부르는데요. 한국에서는 박초이라고 보르네요.
00:00:54.28
they also call it, wait a minute, chong gyeong chae
그리고 청경채라고도 부른답니다.
00:00:58.25
it's really cheap, and delicious for your ramyeon
이것도 완전 싸구요. 라면에 넣으면 아주 맛있어요.
00:01:01.42
and the next thing you're gonna need is odeng, so this is odeng here,
그리고 다음으로는 어묵이 필요한데요. 이게 어묵이에요.
00:01:05.08
and also looks like an ear. OH MY GOD! It's not an ear.
마치 사람 귀 같이 생겼죠. 으악, 내 귀~~!! 진짜 귀는 아닙니다.
00:01:09.19
Um, it's actually pressed fish cake, and these are actually from Busan,
실제로는 생선을 가공해서 만든건데요. 부산에서 만들어진 거에요.
00:01:12.91
which is very special. Supposedly Busan makes the best odeng
부산 어묵이 유명하죠. 부산에서 만드는 어묵이 최고인거 같아요.
00:01:16.27
um, but you can get these at any convenience store.
어쩃든 아무 편의점에서나 쉽게 구할 수 있답니다.
00:01:18.11
Also you can get this at the grocery store, it's really really cheap.
식료품점에서도 구할 수 있는데요. 정말 정말 싸답니다.
00:01:21.94
Why am I adding all these ingredients? Because if I make just ramyeon on it's own,
왜 이런 재료들을 라면에 넣냐구요? 그냥 라면 하나만 딸랑 끓이면
00:01:24.89
I'll probably be hungry in like 20 minutes. We wanna have like a very
20분 후에는 벌써 배고플테니까요. 저희는 지금 싸면서도
00:01:28.07
cheap but gourmet ramyeon. Ok, let's get started.
아주 맛있는 라면을 만들려고 하는거거든요. 자, 이제 시작해볼까요!
00:01:30.95
Step 1: you need 2 cups of water, or 550 ml, and of course I'm using the bottled kind
1단계 : 물 두컵(혹은 550ml)을 준비합니다. 물론 생수를 쓸 거에요.
00:01:36.46
because you do not drink the tap water in Korea.
한국에서는 수돗물을 안 마시거든요.
(역자: 마시진 않지만 요리에는 쓰는데.. -_-; ,)
이메일로 알려줬더니... 처음에 한국왔을 때 동료교사가 몇달간은 먹지말라고 했다네요. 자기 생각엔 한국 물, 환경에 적응하는 기간동안에 먹지말라는 의미였던듯 하답니다. 그 후로는 그냥 계속 수돗물 안 먹게 됐다네요.
00:01:39.03
Step 2: boil your water. YES MY BEAUTIFUL! BOIL!
2단계 : 준비한 물을 끓입니다. 그래, 우리 이쁜이! 끓여라!
00:01:42.59
HHAHAHAHAHAHA!
하하하하하하하!
00:01:45.44
Step 4: add the ramyeon once your water is boiling.
4단계 : 물이 끓기 시작하면 라면을 넣습니다.
00:01:48.85
[music]
00:01:54.85
ok now here's where it depends on your feeling for ramyeon;
이 단계에서 라면을 어떻게 끓이고 싶은지 선택할 수 있는데요.
00:01:57.27
if you like really soupy ramyeon then you can put the lid back on so the water doesn't escape.
라면을 국물이 넉넉하게 끓이고 싶다면 뚜껑을 닫고 끓이면 됩니다. 수증기가 도망가지 못하게 말이죠.
00:02:02.06
If you like your ramyeon with less liquid, and kind of thicker, take the lid off.
그리고 국물이 조금 적게, 조금 진하게 끓이고 싶으시면 뚜껑을 열고 끓이시면 됩니다.
00:02:06.58
Now I'm gonna set my wicked awesome ramyeon timer.
이제 저만의 라면 타이머를 세팅해야겠어요. 짱이에요!
00:02:11.72
You gotta see that. Alright, I'm going for the Shin Ramyeon,
여기 보세요. 자, 신라면을 선택하겠습니다.
00:02:17.27
and I'm adding hot water, and I'm gonna start.
그리고 뜨거운 물을 넣겠습니다. 그리고 시작합니다!
00:02:21.31
Look how cute it is!
여기보세요. 완전 귀여워요!
00:02:24.12
The little pot, it's got little eyes! He's so happy to boil the ramyeon!
앙증맞은 냄비에 눈도 있어요! 라면 끓이면서 완전 행복해 하네요!
00:02:28.74
You're the cutest! I mean, it's efficient kitchen tools.
니가 제일 귀여워! 아, 제 말은, 유용한 주방 용품이란 뜻이죠.
00:02:36.30
Ok, so now this is up to your personal taste, but if you add the egg right away,
개인의 취향에 따라 다른데요. 만약 달걀을 빨리 넣으면
00:02:40.24
it's gonna overcook, so I usually add the egg at the last minute.
완전히 익을 겁니다. 그래서 저는 보통 마지막에 달걀을 넣어요.
00:02:43.39
Um, bok choy goes in in the last 30 seconds because it cooks really quickly
음, 복초이도 마지막 30초를 남기고 넣습니다. 복초이는 완전 빨리 익는데다가
00:02:47.20 바삭바삭한
and I want it to be kinda crispy.
저는 약간 아삭한게 좋거든요.
00:02:48.60
But the odeng I'm gonna put in at like the 3 minute mark because
하지만 어묵은 3분쯤에 넣을거에요.
00:02:52.92
my odeng is currently frozen. Most odeng will not be frozen,
지금 이 어묵은 얼어있거든요. 대게는 안 얼어있지만 말이죠.
00:02:56.46
so if you put it in at 4 minutes, it's gonna get puffy and disgusting,
그리고 만약에 어묵을 4분쯤에 넣으면 완전 불어 터져서 이상할거구요.
00:02:59.65
so now we just gotta kill time for a minute, and then we slowly begin our process.
이제 1분을 기다렸다가... 다음 단계로 계속 진행해야 되겠네요.
00:03:03.74
I'm gonna kill time by dancing like a monkey
원숭이 춤이나 추면서 시간을 때워야 겠어요.
00:03:05.45
[monkey song for monkey dance]
[원숭이 춤을 위한 원숭이 음악]
00:03:10.38
mmhmmm monkeys dance like this!
음~~ 원숭이는 이렇게 춤을 추죠!
00:03:12.40
[more monkey song for even monkey dances!]
[원숭이 춤 계속]
00:03:15.53
Oh! 30 seconds left.
[오! 30초 남았어요.
00:03:18.56
Dance monkey dance!
원숭이 춤을 춥시다!
00:03:19.99
[oh yeah! monkey time!]
[오 예! 원숭이 타임!]
00:03:23.95
Mm. 20 seconds left.
음, 20초 남았어요.
00:03:25.77
You call that a dance?
그게 춤이야?
00:03:28.41
I've seen better dances from my dog.
우리 강아지가 더 잘 추드라.
00:03:30.32
Hey!
뭐야!
00:03:31.16
He doesn't even wanna dance!
스퍼지는 춤 추고 싶어하지도 않는다고!
00:03:32.03
YAY! Time to put the odeng in.
야이! 오뎅 넣을 시간입니다.
00:03:35.32
Kitchen scissors: gotta love it!
주방용 가위, 완전 좋아요!
00:03:38.24
Ok. [cutting sounds and stuff]
자릅니다. [오뎅 자르는 소리]
00:03:45.37
Do you like your odeng in strips, Simon?
오뎅 길게 자르는거 좋아하지, 사이먼?
00:03:47.76
Yes! Delicious! Really delicious!
그래! 맛있어요! 정말 맛있어요!
00:03:52.09
Really delicious!
정말 맛있어요!
00:03:56.52
Cool delicious? I don't think that one works.
대박 맛있어요? 이건 말이 안되는거 같은데.
00:04:00.90
Cool delicious?
헐~ 맛있어요?
00:04:03.11
Ok, I'm at a minute and 30 seconds, so what I wanna do is
이제 1분 30초 남았는데요. 이제 뭘 할거냐면
00:04:06.61
actually beat my egg. Wait, wait!
달걀을 풀 겁니다. 잠깐, 잠깐만!
00:04:09.02
I'm gonna do this Nigella style, Simon.
나 이거 Nigella(영국의 유명 요리사) 스타일로 하고 싶어.
Nigella(영국의 유명 요리사, TV에서 요리하면서 섹시하고 관능적으로 속삭이듯 말하는 걸로 유명함)
00:04:10.29
You ready?
준비됐어?
00:04:12.91 휘젓다, 거품을 내다
So now you have to WHIP the egg
자 이제 달걀을 풀어 줄거에요.
00:04:16.16 거품
into some kind of a delicious and soft froth.
맛있고도 부드러운 거품이 되게 말이죠.
00:04:21.66
I just love it when my eggs are beat and whipped.
저는 달걀 거품내는걸 좋아한답니다.
00:04:27.05 선정적인
Is that good? [that was alright. Coulda been raunchier]
괜찮았어? [괜찮았어. 더 섹시할 줄 알았어]
00:04:30.47
Nigella's so good at it.
Nigella가 완전 잘하지.
00:04:32.11
Ok, 50 seconds left. Enter the egg.
이제 50초 남았습니다. 달걀을 넣을게요.
00:04:34.72 빙빙 돌게 하다
I kinda like to swirl my ramyeon and then just dump it in and then don't touch it
저는 라면을 소용돌이처럼 휘저은 다음 달걀을 넣고는 그냥 놔두는걸 좋아하는데요.
00:04:38.08
so that it doesn't get broken up into pieces.
이렇게 하면 이리저리 막 퍼지지 않거든요.
00:04:40.49
Ramyeon swirl!
라면 소용돌이!
00:04:44.35
[swirl music and awkward swirl dance]
[소용돌이 음악과 이상한 소용돌이 댄스]
00:04:53.69 어색한, 곤란한
Oh you're still here. Awkward!
오, 아직 있었네. 뻘쭘하구나!
00:04:57.29
Ok, 20 seconds. Here we go!
자, 이제 20초 남았습니다. 다음 단계!
00:05:00.25
HUH!
허!
00:05:01.67
Enter bok choy.
복초이를 넣습니다.
00:05:06.00
Oh my god!
어머나!
00:05:07.42
Ohh! Panic!
오~ 클났다!
00:05:10.50
[sounds of beeping and ramyeon swirling]
[알람소리, 라면 휘젓는 소리]
00:05:22.17
Tada! It's ready.
짜잔! 다 됐어요!
00:05:23.98
Now, for the final touch. My cheese.
이제 마무리를 할 차례입니다. 치즈!
00:05:27.79
Now, you might think this is totally disgusting,
치즈를 라면에 넣는걸 완전 역겹다고 생각하실수 있습니다.
00:05:30.14
and the first time we heard about this we were totally disgusted with the idea
저희도 처음에 이렇게 치즈를 넣는다는 이야길 듣고 완전 역겨웠었는데요.
00:05:34.06
of putting cheese inside our ramyeon, but we had it at
한번은 김밥천국이라는 패스트 푸드같지만 조금 더 나은 식당에서
00:05:36.70
a Kim Bab Chon Guk, which is like a fast food but healthier restaurant in Korea
먹어본적이 있는데, 완전 맛있더라구요!
00:05:41.35
and it was amazing! So now we add processed cheese.
그래서 이렇게 가공치즈를 넣습니다.
00:05:45.11
BADOOP! Heat goes off, ok.
퐁당! 불을 끄구요.
00:05:48.92 분해되다. 산산조각 나다
Gonna mix that up. If you put the cheese in at the beginning, it kinda disintegrates
이제 섞을 거에요. 만약에 치즈를 빨리 넣으시면 치즈가 바로 분해되버릴거에요.
00:05:55.05
immediately and then it's disgusting. Ok, so don't do that.
그리고 보기 역하구요. 그러니깐 처음부터 넣진 마세요.
00:05:57.96
Ok! Time to plate the food!
이제 그릇에 담아보겠습니다!
00:06:00.15
Here we go! Ginormous pieces of ramyeon.
자 갑니다~ 대빵 큰 라면입니다.
00:06:05.73
델 정도로 뜨거운
Oh! Scalding hot!
오! 델 것처럼 뜨거워요!
00:06:08.44
Oh yeah! Look at that in all it's glory!
오 예! 이 자랑러운 라면 좀 보세요.
00:06:15.95
That looks like a meal right there.
완전 한 끼 식사 같아요.
00:06:19.50
Oh yeah!
오 예!
00:06:21.34
Assah! Delicious and cheap, and gourmet ramyeon.
아싸! 맛있고, 싸고, 훌륭한 라면이에요.
00:06:26.04
예술적인
Let's take some artsy fartsy pictures!
이제 예술적인 사진을 좀 찍어볼까요!
00:06:32.81
Now there are tons of other things you can add to your ramyeon.
라면에 넣어 먹을 수 있는건 엄청나게 많습니다.
00:06:35.08
For vegetables we found that broccoli works, green onion,
야채로는 브로콜리, 파,
00:06:38.09
shredded carrots, extra mushrooms.
당근, 버섯 등이 있겠구요.
00:06:40.54
If you want to go for protein you can go for leftover chicken, hot dogs, Spam,
고기 종류를 넣고 싶으시면, 닭고기, 핫도그, 스팸등이 있겠어요.
00:06:45.46
and we love Mandu, which is Korean dumplings.
그리고 저희는 만두를 넣는걸 좋아해요.
00:06:48.15
Um, what else can you add, Simon?
음, 또 뭘 넣지, 사이먼?
00:06:50.76
Cookies?
쿠키?
00:06:52.27
No cookies! Alright, so we see who's the chef in the family here.
쿠키는 안돼요! 이제 누가 집에서 요리를 하는지 눈치 채셨을 겁니다.
00:06:56.86
Alright, so if you have any cool ramyeon recipes you want to let us know about,
혹시나 멋진 라면 요리법을 알고 계신다면
00:06:59.99
please leave some comments or drop us an email.
댓글이나 이메일로 저희한테도 알려주세요.
00:07:03.60
I'm gonna eat this before it gets soggy.
저는 라면 불기전에 얼른 먹어야겠어요.
00:07:10.60
한글자막 BY [닉쑤] Enjoy your Happy life~*
http://nixmin82.tistory.com